Da li muškarac treba da ima iscjedak kada je uzbuđen i kakav?

Tokom uzbuđenja, muškarci luče bezbojnu, providnu sluz koja se naziva preejakulat. Nastaje zajedno s erekcijom, ali se može pojaviti i nakon nje. Ako nema podmazivanja tokom uzbuđenja kod muškaraca, onda je to simptom neke patologije povezane s reproduktivnim sistemom. Oslobađanje ove tečnosti sprečava povredu muškog genitalnog organa tokom vaginalne penetracije.

U medicini se podmazivanje kod muškaraca tokom uzbuđenja naziva privremenim. Ova supstanca se formira ne samo prije seksualnog odnosa, već i tokom blagog seksualnog uzbuđenja, tokom maženja, kao i za vrijeme masturbacije. Pojava lubrikacije kod muškaraca tokom uzbuđenja ukazuje na želju za intimnom intimnošću sa partnerom.

iscjedak kod muškaraca kada su uzbuđeni

Verovatnoća trudnoće

Kako se prisustvo spermatozoida u lubrikantu potvrđuje laboratorijskim pretragama, a za začeće je dovoljan jedan spermatozoid, nezaštićeni polni odnos može dovesti do trudnoće. Koji uslovi povećavaju vjerovatnoću začeća:

 • zdravlje oba partnera;
 • zadovoljavajuća acidobazna ravnoteža u vagini;
 • normalan, bez fuzije itd. , lumen jajovoda;
 • funkcija jajnika bez otkaza;
 • ovulacija tokom snošaja ili ubrzo nakon njega;
 • stabilan nivo hormona;
 • duboko prodiranje maziva;
 • predseminalna sluz sadrži spermu visokog nivoa održivosti;
 • On i ona su apsolutno kompatibilni.

Čestice muškog sjemena uhvaćene u lubrikant su zanemarljive, a spermatozoidi nisu aktivni i nisu u stanju oploditi jajnu stanicu. Međutim, ako lubrikant od zdravog muškarca koji nema loše navike uđe u vaginu, začeće će se dogoditi u 3 od 10 slučajeva. Kada uđe u vaginu, sperma ostaje održiva oko 2 sata.

Ako bračni par ne razmišlja o razmnožavanju, trebali bi razmisliti o metodi kontracepcije. Prekinuti i više puta prekidani seksualni odnosi ne spadaju u efikasne metode kontracepcije, jer se ejakulat koji je ostao u uretralnom kanalu ne ispere ni vodom ni sapunom. Neki muškarci pokušavaju da očiste kanale mokrenjem, ali ova mjera nije 100% zagarantovana.

Seks bez penetracije omogućava partnerima da se što dublje upoznaju. Sve češće se mladi parovi pitaju da li je moguće zatrudnjeti svršavanjem tokom seksualnog kontakta bez penetracije. Da li je moguće zatrudnjeti od sluzi koja izlazi iz penisa u erekciji?

Mnogi smatraju da je takav seksualni kontakt siguran, ali se ipak vrijedi zaštititi. Sasvim je prirodno da maženje, masturbacija i oralni seks dovode do orgazma i oslobađanja genetskog materijala.

Umjetna oplodnja je proces u kojem se sperma ubacuje u vaginu. Ovaj postupak je manje efikasan od punog seksualnog odnosa, a evo zašto:

 • dio sperme ostaje na zidovima upotrijebljene posude ili šprica;
 • korišćeni materijal je izložen svetlosti i vazduhu;
 • ako su funkcije partnera dodijeljene ne voljenoj osobi, već donatoru, žena postaje nervozna i u stanju je nervozne napetosti.

Kroz odjeću, tkaninu

Sperma prosječnog čovjeka sadrži više od 20 miliona predstavnika genetske memorije i cijeli set hromozoma. Svaki spermij je spreman za oplodnju čim se jajna ćelija pusti u jajovod.

Ako je muškarac ejakulirao, a Cooperova tečnost nije ušla u vaginu, nemoguće je zatrudnjeti kroz peškir, odeću ili prste. Ipak, ne biste trebali spustiti oprez, jer čak i kap svježe sperme koja završi na vašem donjem rublju i dospije na vaše genitalije može dovesti do začeća. Da biste izbjegli neželjenu trudnoću, morate mijenjati donje rublje nakon svakog seksualnog odnosa, nemojte koristiti isti ubrus ili peškir itd.

Sastav pre-semena

Preejakulat je mukozni sekret koji sadrži razne enzime i alkalije. Pošto je okruženje ženske vagine kiselo i odbija muško spermu, lubrikant neutrališe agresivnost takve ženske mikroflore.

Postoji mit koji kaže da iscjedak iz genitalnog organa muškarca može zatrudnjeti ženu. Činjenica je da lubrikant ne sadrži spermu, ali ona može biti tu ako se polni odnos dogodio bez kontracepcije, u roku od nekoliko sati nakon masturbacije ili nakon prethodnog spolnog odnosa.

Kako bi izbjegli neželjenu trudnoću, stručnjaci preporučuju korištenje kondoma ili drugih oblika kontracepcije.

Kako možeš zatrudnjeti

Kada se razmatra mogućnost trudnoće od muškog preejakulata, doktori često obraćaju pažnju na fiziološke aspekte prekinutog snošaja. Postoji nekoliko opcija u kojima još uvijek možete zatrudnjeti od lubrikanta.

Postoji vrlo stvarna verzija koju ginekolozi smatraju uzrokom začeća. Parovi koji stalno prakticiraju prekid seksualnih odnosa su u opasnosti.

Suština prekida je uklanjanje muškog penisa iz vagine prije ejakulacije. Uz visok nivo kontrole ove metode, praktično nema šanse za trudnoću. Tokom ponovljenog seksualnog odnosa, kada lubrikant teče kroz mokraćnu cijev, u njoj se može naći održiva sperma. To lako može dovesti do začeća djeteta, posebno ako nakon ejakulacije muškarac nije mokrio i nije temeljito oprao vanjske genitalije.

Muškarčeva sluz prvo ulazi u vaginu na početku ponovljenog seksualnog odnosa i nosi određenu količinu sperme, ponekad dovoljnu za oplodnju. Začeće je najmoguće kod neiskusnih muškaraca koji izgleda dobro poznaju svoje tijelo, ali pri tom gube kontrolu nad sobom.

Unatoč raširenom vjerovanju da je jedan spermatozoid dovoljan za trudnoću, prilikom prolaska kroz porođajni kanal, mnogi od njih umiru, oslobađajući posebne enzime. Oni takođe učestvuju u začeću tako što rastvaraju ljusku jajeta. Bez ovih enzima, spermatozoid koji bi trebao da je oplodi neće moći da prodre unutra.

Da bi do začeća došlo tokom prekida koitusa, plodnost partnera mora biti visoka.

Glavne funkcije

Lubrikant se luči kod muškaraca tokom uzbuđenja, nije samo bistra maziva, već je i zaštitna reakcija sluzokože. Takvi sekreti olakšavaju prodiranje muškog spolnog organa u žensku vaginu i trenja, ako je predstavnica ljepšeg spola lučila malu količinu takve tvari.

Lubrikacija kod muškaraca tokom uzbuđenja ima nekoliko vrlo važnih funkcija, a to su:

 1. Neutralizacija povećane kiselosti vaginalne mikroflore.
 2. Olakšava prodiranje penisa, pomaže kretanje sperme duž cerviksa.
 3. Povećane šanse za začeće.
 4. Uklanjanje sadržaja urinarnog kanala.

U kiseloj sredini spermatozoidi umiru prilično brzo. Zahvaljujući alkalnoj predspermi, one neoštećene ulaze u reproduktivni trakt i mogu oploditi jajnu stanicu. Zbog toga muški lubrikant ima sposobnost da zaštiti održivost spermatozoida.

Osim toga, zahvaljujući ovom muškom iscjetku iz uretre, povećava se šansa za začeće, jer sjemena tekućina mnogo brže prodire u maternicu tokom klizanja. Prirodni lubrikant pomaže u izbjegavanju upotrebe umjetnih nadomjestaka, a također olakšava prodiranje penisa u vaginu ako žena ima malu količinu vlastitog sekreta.

Sastav lubrikanta za muškarce

Prilikom seksualnog odnosa, svaki muškarac ispušta lubrikant u trenutku jakog uzbuđenja. U medicinskoj terminologiji, ova supstanca se naziva pre-ejakulat. Svrha ovog sekreta je uglavnom neutralizacija kiselog okruženja za sposobnost preživljavanja spermatozoida dok prolaze kroz mokraćni kanal. Količina u potpunosti ovisi o načinu života i zdravlju muškarca. Dokazano je da je maksimalna količina takvog ejakulata 6 ml, a minimalna 3 ml.

Podmazivanje pomaže tokom seksualnog odnosa i potiče začeće

Ali malo ljudi zna čemu je uopće namijenjena. A njegova svrha je veoma važna. Neophodan je za zaštitu i jačanje, a bez njega do procesa začeća ne bi moglo doći. To je prvenstveno zbog činjenice da ovaj ejakulat sadrži elemente koji su u stanju da unište kiselu sredinu koja nastaje tokom mokrenja u uretri muškog genitalnog organa.

Također mijenja mikrofloru u vaginalnom otvoru, budući da je kisela sredina prisutna iu ženskim izlučevinama i ako se ne razrijedi uz pomoć muških sekreta onda do začeća uopće ne može doći.

Takođe, to je lubrikant koji služi za oslobađanje žene od neprijatnih i bolnih senzacija u trenutku kada muškarac ubacuje penis u vaginu.

Stoga su mnoge pretpostavke da ovaj lubrikant služi za proces oplodnje potpuno neutemeljene u smislu prisustva sperme u njemu.

Kako izgleda normalno?

Dakle, pitanje da li muškarac luči lubrikant tokom uzbuđenja je riješeno. Ali kako ona izgleda? Izvana ova tečnost izgleda kao obična prozirna sluz. Tokom seksualnog odnosa oslobađa se u količinama od 1 do 5 ml. Ova količina je sasvim dovoljna da seksualni kontakt bude ugodan za partnere. Ovo sjeme sadrži smegmu, masnu tvar koja se skuplja u naborima kožice. Ako je muškarac vjeran samo jednom seksualnom partneru ili koristi kondom tokom seksualnog odnosa, tada nema promjena boje ili dodatnih inkluzija u sastavu tečnosti. Moguća je samo lagana bjelkasta nijansa.

Da li je moguće zatrudnjeti od

Mnoge djevojke zabrinute su zbog pitanja može li doći do trudnoće iz izlučevina muških predstavnika, kolika je vjerojatnost takvog ishoda.

Da biste odgovorili na postavljeno pitanje, morate razumjeti fiziologiju muškaraca i procese koji se odvijaju u njihovom tijelu.

Iako je ovaj problem dugo mučio umove svih naučnika, jer je prilično teško precizno odrediti ulogu jednog ili drugog muškog izlučevina u procesu ženske oplodnje.

Vrste pražnjenja

Kod spolno zrelog muškarca moguće su tri vrste iscjedka:

 • Sperma ili ejakulat je mutna siva supstanca koja se oslobađa tokom seksualnog odnosa kada se dostigne vrhunac uzbuđenja. Kada dođe do ejakulacije, žena može zatrudnjeti kroz kontakt sa muškarcem.
 • Lubrikant ili Cooperova tečnost je bistra, viskozna supstanca koju luče žlijezde. Namijenjen je za posebne svrhe i malo je vjerovatno da će biti uključen u proces začeća. Iako neki naučnici tvrde da je to indirektno moguće.
 • Smegma ima specifičan miris i bijelu boju. Ovo je tvar napravljena od mrtvih epitelnih stanica, produkata lojnih žlijezda i vlage kožice. Ona ni na koji način ne može učestvovati u procesu oplodnje.

Sumnjivo je da lubrikant ima sposobnost transporta sperme do jajne ćelije. Njegove glavne funkcije su olakšavanje prodiranja penisa u vaginu, kao i neutralizacija kiselog okruženja u ženskim genitalnim organima radi udobnosti sperme. Inače, lubrikant ne služi u funkciji oplodnje žene.

Da li je prisutna sperma?

Da biste razumjeli suštinu procesa, morate razumjeti odakle dolazi muški sekret. Dakle, ejakulat ili sjemena tekućina sazrijevaju u testisima, a lubrikant se oslobađa isključivo kada su Cooperove žlijezde snažno stimulirane.

Naučnici sa sigurnošću tvrde da žlijezde koje proizvode muški lubrikant nemaju sposobnost proizvodnje sperme. Stoga je malo vjerovatna mogućnost da žena zatrudni od muškarca koji nije postigao orgazam.

Ali ipak, grupa naučnika tvrdi da je mali procenat sperme prisutan u lubrikantu. I to je dokazano u laboratorijskim studijama.

A kao što znate, da biste nosili ženu, dovoljno je imati seks na dan ovulacije i dobiti barem jednu održivu spermu od muškarca.

Slučajnost

Postoji velika vjerovatnoća rađanja novog života čak i ako se nekoliko snošaja odvija jedan za drugim. U tom slučaju, sposobna sperma koja je ostala od prethodnog seksualnog odnosa može ući u lubrikant koji izlučuje muškarac. Kada uđu u tijelo žene, pronalaze put do jajne stanice i oplode je.

Teoriju o mogućnosti dobivanja djeteta od partnerovog mazanja potvrđuju brojni parovi koji prakticiraju prekinuti seksualni odnos

Prema istraživanjima, nije važno koliko je živih gameta prisutno u predseminalnoj tekućini, najvažnije je da postoji barem jedna

Zvanična statistika

Statistike pokazuju da je otprilike svakih 5 parova steklo potomstvo koristeći PPA kao sredstvo kontracepcije.

U takozvanim opasnim danima, ne biste trebali iskušavati sudbinu i imati seks ili to činiti koristeći barijerne metode kontracepcije.

Ima slučajeva da je djevojčica patila čak i tokom mjesečnog krvarenja. Prilično je jednostavno objasniti, svaki jajnik živi po svom ciklusu, odnosno kada jedan od njih ima menstruaciju, drugi aktivno oslobađa zrelu jajnu stanicu, čekajući oplodnju.

Posebni faktori koji povećavaju šanse

Morate shvatiti da određeni uvjeti doprinose bržem prodiranju sperme u muško podmazivanje i oplodnji ženskog jajeta:

 • Ponovljeni seksualni kontakt.
 • Prekinuti seksualni odnos usred ženskog menstrualnog ciklusa. Ovo je direktan put do začeća djeteta. Žena ovulira, jajna ćelija je sazrela i oslobođena, čekajući oplodnju. Tokom ovog perioda, čak i jedna vitalna gameta je dovoljna da dođe do zrelog žutog tela.
 • PPA sa ponovljenim kontaktom u danima ovulacije.

Glavni uslov za začeće nije količina spermatozoida u predsemenskoj tečnosti, već njihov kvalitet. One moraju biti pokretne i održive kako bi putovale kroz ženski reproduktivni trakt do gotovog jajeta.

Ne biste trebali iskušavati sudbinu i ugrožavati sebe i partnera pokušavajući sami izbjeći trudnoću putem coitus interruptusa. Ova metoda nije pouzdana zaštita ne samo od neželjene trudnoće, već i od bolesti koje se prenose seksualnim odnosom. Zato je bolje koristiti zaštitna sredstva za kontracepciju, koja obezbeđuju visok procenat zaštite za oba partnera.

Kada posjetiti ljekara?

Mnoge žene još uvijek ne znaju da li muškarci imaju lubrikaciju kada su uzbuđeni. Neki ljudi jednostavno nisu obraćali pažnju na to. Međutim, činjenica je da je ova tečnost izuzetno važna tokom seksualnog odnosa.

Ako se pojavi bilo koji sumnjiv simptom, muškarac treba odmah da se obrati lekaru. Zahvaljujući tome, bit će moguće identificirati bolest u ranoj fazi njenog razvoja, pa će uslijediti brzi oporavak. Zato je toliko važno obratiti pažnju na sastav i nijansu vašeg prethodnog sjemena. Dodatni simptomi koji pomažu u identifikaciji dijagnoze uključuju sljedeće:

 1. Povišena tjelesna temperatura, groznica, vrućina.
 2. Osjećaj boli ili nelagode u području organa koji se nalaze u karlici.
 3. Crvenilo kože, otok i osip.
 4. Krvave gnojne nečistoće u muškom iscjetku.
 5. Pečenje i svrab u uretri.
 6. Hiperemija u području penisa.
 7. Erektilna disfunkcija, zadržavanje mokraće.

Slični patološki procesi u muškom tijelu za vrijeme uzbuđenja i odmora uočavaju se u slučaju infekcije spolno prenosivim bolestima. Ako se otkrije nekoliko ili čak jedan simptom, odmah se obratite ljekaru. Vjerovatno će muškarcu biti potrebna hitna antibakterijska terapija.

Šta pokazuju studije i statistika?

Coitus interruptus je veoma popularan uprkos činjenici da se ne može smatrati pouzdanom metodom kontracepcije.

U poređenju sa jednako uobičajenom metodom kontracepcije kondomom, čija se pouzdanost procjenjuje na 95%, PPA metoda pruža zaštitu od najviše 75%.

Ovaj rezultat može neke ljude jako usrećiti, dok drugi mogu biti uznemireni.

Prema statistikama, u svakih 5 parova koji praktikuju abortus, djevojčica je zatrudnjela zbog nepoštivanja pravila (gubitak kontrole) ili zbog ulaska muškog lubrikanta u ženske genitalne organe.

Naravno, mnoge nijanse ovdje igraju važnu ulogu. Postoji mnogo takvih situacija, kao što su:

 • pravilnost ženskog menstrualnog ciklusa;
 • održavanje i poštivanje kalendara menstrualnog ciklusa - izbjegavajte seks u opasnim danima, danima ovulacije itd.

Mnogo je slučajeva u kojima je djevojka mogla zatrudnjeti od muškog lubrikanta odmah nakon menstruacije ili u roku od nekoliko dana direktno tokom menstruacije (tokom krvarenja).Mnogi ljudi misle da je to nemoguće. U stvari, to je moguće i može se jednostavno objasniti.

Dok je jedan jajnik zauzet proizvodnjom jajne ćelije, drugi ima menstruaciju. Odnosno, svaki organ prati svoj životni ciklus.

Stoga, ako postoji čak i djelić procenta da možete zatrudnjeti od muškog lubrikanta za vrijeme menstruacije, onda biste trebali razmisliti o metodama kontracepcije.

Uostalom, govorimo o trudnoći i očuvanju novog života.

Nema otpuštanja pre-ejakulata

Ako muškarac ima puno podmazivanja kada je uzbuđen, onda se to može nazvati osobinom njegovog tijela. Međutim, u nekim slučajevima predstavnici jačeg spola ne primjećuju oslobađanje tekućine tokom spolnog odnosa, jer se ona počinje oslobađati tek nakon što penis prodre u vaginu.

U 5% slučajeva nedostatak podmazivanja je simptom prisustva neke vrste upalne bolesti. U takvoj situaciji najbolje je konsultovati se sa specijalistom o ovom problemu. Također treba obratiti pažnju na činjenicu da kod starijih osoba iscjedak iz uretre može u potpunosti izostati.

Šta je pre-cum?

Ova biološka tekućina je tajna - sluzni sekret koji se formira u posebnim žlijezdama. Ovi organi su predstavljeni složenom strukturom koja okružuje cijelu uretru:

 • Bulbouretralne (Cooperove) žlijezde nalaze se na dnu muškog penisa. Male su veličine i također su svojom ljuskom povezane s mišićima perineuma. Tokom seksualnog uzbuđenja povećava se tonus mišićnog tkiva zdjelice, što je uzrokovano poboljšanom cirkulacijom krvi u karlici tokom erekcije. A ravnomjerni pokreti naprijed tokom seksualnog odnosa (trenje) doprinose periodičnom "istiskivanju" sekreta kroz kanale žlijezda.
 • Manju ulogu igraju Littre žlijezde - male formacije koje se nalaze po cijelom zidu uretre. Njihova uloga je da ga ravnomjerno prekriju sluzavim sekretom. Po veličini su značajno inferiorni u odnosu na bulbouretralne vezikule, ali u smislu količine oslobođenog maziva njihova vrijednost je ista.

Preliminarno podmazivanje se ne oslobađa uvijek, već samo na vrhuncu seksualnog uzbuđenja i tokom seksualnog odnosa. Dva glavna faktora igraju ulogu u njegovim proizvodima - mehanički pokreti penisa i nervozno uzbuđenje partnera. Kada započne spolni odnos, mala količina ulazi u ženinu vaginu, jer se lubrikant nakuplja u uretri muškarca. Kolika je vjerovatnoća da zatrudnite u ovom slučaju? Ona je minimalna, jer ni svaki završeni snošaj ne rezultira trudnoćom – sve zavisi od stanja sperme.

Funkcije pre-cum

Preseminalna tečnost u potpunosti opravdava svoj naziv – priprema mušku mokraćnu cijev za erupciju sperme. To je zbog dvostruke namjene ovog organa – najčešće se koristi u tijelu za izlučivanje urina. Obično ima kiselu reakciju, koja sprečava proliferaciju različitih mikroba u njemu.

"Kiseli" zidovi uretre i ostaci mokraće u njenom lumenu štetno djeluju na spermatozoide, smanjujući njihovu pokretljivost i oštećujući strukturu. Stoga sekret ima nekoliko korisnih svojstava koja povećavaju aktivnost sjemene tekućine:

 1. Njegova sluzava priroda omogućava mu da obloži zidove uretre, ubrzavajući kretanje sperme kroz nju. Zahvaljujući ovom efektu, brže klizi tokom ejakulacije, a znatno manje ostaje na zidovima.
 2. Alkalna priroda iscjetka u potpunosti odgovara reakciji muške sjemene tekućine. Smanjuje kiselost u uretri, a također ulazi u vaginu. Tu i žene imaju normalnu kiselu reakciju, pa se stvaraju povoljni uslovi za opstanak sperme.
 3. Sekret sadrži značajnu količinu imunoglobulina - posebnih krvnih proteina koji sprečavaju upale. Zahvaljujući njihovom djelovanju, muško sjeme je blago osjetljivo na bakterije. Ovo svojstvo prestaje da funkcioniše ako partneri imaju polno prenosive bolesti, jer služi samo za prevenciju.
 4. Kontinuirano lučenje pred-sperme prije seksualnog odnosa osigurava potpuno čišćenje muške uretre od ostataka urina i mikroba. U ovom slučaju, prve kapi mogu pasti na odjeću, često ih muškarci i žene pogrešno razumiju.

Promjena konzistencije i boje

Gore je rečeno da ako se puno lubrikanta oslobađa tokom uzbuđenja kod muškaraca, to je norma, ali ako ga ima previše, onda bi to trebalo da vas upozori. Međutim, promjene boje i konzistencije smatraju se razlogom za savjetovanje s liječnikom. Normalno, boja sjemene tekućine je prozirna, blago bjelkasta. Treba obratiti pažnju i na gustinu ovih sekreta. Semenska tečnost ne bi trebalo da bude gusta i trebalo bi slobodno da teče iz urinarnog kanala tokom seksualnog uzbuđenja. Razlozi za kontaktiranje specijaliste uključuju sljedeće:

 1. Formiranje neugodnog ribljeg mirisa, koji sadrži aromu plijesni.
 2. Nečistoće gnoja i krvi.
 3. Promjene u strukturi sjemene tekućine, stvaranje sirastog sedimenta, zgušnjavanje.
 4. Promjena nijanse.

Crvena, siva, narandžasta, zelena i druge nijanse su znak zaraznog ili upalnog procesa u tijelu. Muško tijelo na ovaj način reagira na bilo koju virusnu ili bakterijsku invaziju na njega. U nekim slučajevima, obojeni iscjedak je znak prirodnog procesa rehabilitacije. Na primjer, nakon operacije prostate, nakon terapije antibioticima ili bilo koje druge kirurške intervencije.

Prozirni viskozni iscjedak u nekim slučajevima ukazuje na infekciju zaraznim bolestima, na primjer, streptokokom, stafilokokom i E. coli. Međutim, pojava bakterija će se primijetiti ne samo u predsjemenoj tekućini, već iu drugim izlučevinama iz muškog organa.

Mišljenje lekara

Sivo-zelena nijansa tečnosti ukazuje na prisustvo infekcije u muškom tijelu. Međutim, ovaj simptom nije uvijek znak spolno prenosivih bolesti; ARVI ili gripa se mogu manifestirati na ovaj način. Paralelno s tim, muškarčeva tjelesna temperatura raste.

Bijeli gusti iscjedak ukazuje na razvoj gljivične bolesti, najčešće s kandidijazom. Ova bolest se na muškarca prenosi od zaraženog seksualnog partnera. Kada se otkrije ovaj patogen, potrebno je liječiti i ženu i muškarca.

Ako je tekućina crvena, onda to ukazuje na razvoj urološke bolesti, na primjer, cistitis, uretritis, ali može biti i simptom kroničnog prostatitisa i niza drugih tegoba koje nisu povezane s mokraćnim sustavom.